Schoonmaaktips over meubels:
We beginnen te zeggen: Geen soda gebruiken bij aluminium pannen!
Met alle andere pannen: laat de pan een paar minuten sudderen op een laag vuurtje, met water en soda. Hwet mag koken. Daarna de aangekoekte resten wegschrapen. Bij pannen met een anti-aanbaklaag kan je hier het beste een houten of kunststof spatel voor gebruiken (metalen voorqwerpen beschadigen de anti-aanbaklaag). Bij de heel ernstige gevallen kan het nodig zijn om de behandeling nog een keer te herhalen.
Sommige mensen beweren dat ze de toekomst kunnen voorspellen aan de hand van de vorm van de thee-aanslag in je kopje. Hartstikke leuk hoor, maar wij zien graag een toekomst gevuld met blinkend schone kopjes en dat hebben we gelukkig helemaal zelf in de hand. Heel eenvoudig: even laten weken in sodawater, goed afspoelen en de toekomst lacht je toe.
Glanzend kristal. Net iets mooier dan glas. Het klinkt ook mooier als je proost, en de glazen elkaar raken. De kleine genoegens in het leven. Maar dan moet dat kristal wel blinken en glanzen. Dof kristal, daar heb je niks aan (dan kan je net zo goed een gewoon glas nemen).
Het leven is soms heerlijk simpel: Dof kristal even omspoelen met heet sodawater, daarna glanst het weer. Proost.
Dat zilveren bestek is vaak iets dat alleen bij een feestelijke gelegenheid te voorschijn komt. En dan blijkt het opeens veel doffer dan je dacht. geen nood: Even omspoelen met het sodawater, daarna glimt het weer.
Let op! Wanneer je zilver in de vaatwasser wil wassen, gebruik dan beslist geen blokjes, maar alleen poeder met glansspoelmiddel en zout! Een bestanddeel van de blokjes veroorzaakt zwarte aanslag op het zilver, en dat is heel vervelend (tenzij je heel erg van poetsen houdt).
Dat een biertje niet meer goed schuimt, of dat de schuimkraag meteen inzakt, kan meerdere oplossingen hebben. Het glas kan vettig zijn, of sommige zepen laten een dunne ‘film’ achter op het oppervlak. De oplossing is simpel: Spoelen met warm sodawater. Daarna goed naspoelen!
Let ook op de temperatuur van je biertje. te koud zorgt ook voor doodslaan. Verder heeft gewoon pils graag een glas dat van te voren wordt afgespoeld en heeft bier van hoge gisting liever een droog glas.
Meng één deel groene zeep met vier delen soda en maak hier een pasta van. Breng dit aan op de tegels en wrijf met een natte borstel stevig over de tegels. Glanzende tegels zijn je eindresultaat. Afspoelen met water en eventueel een beetje allesreiniger.
En als je dan toch bezig bent kan je natuurlijk in één keer wat meer maken en het bewaren in een gebruikte jampot of afsluitbare bewaardoos. Dat bespaart je bij de volgende schoonmaakbeurt stap één en kan je meteen aan de slag!
Een fornuis bestaat uit verschillende onderdelen, gemaakt van verschillende materialen, die ook op verschillende manieren moeten worden schoongemaakt.
Gietijzeren pannendragers zijn vaak er vet; laat ze 30 minuten in kokend water met een schep soda. Gooi meteen de knoppen van het fornuis in hetzelfde bad. Boen de pannendragers daarna schoon met een schuursponsje en droog ze goed af om roesten tegen te gaan.
De gaspitten (ringen van gasbranders en branderdeksels) zijn vaak van aluminium. Gebruik nooit soda voor aluminium! Geef die hun eigen badje, met kokend water met groene zeep of met afwasmiddel. Boen ze daarna schoon met een schuursponsje. Doe de gaspitten niet in de afwasmachine, daar worden ze dof van.
Altijd lekker: het barbecueseizoen! Alleen dat rooster, hoe krijg je dat schoon elke keer. En al die chemische troep op zo’n rooster waar ik later mijn eten op leg?
Driehoek weet raad! Maak een badje met warm water, strooi daar flink wat Driehoek Kristal Soda in en laat even een nachtje staan. De volgende ochtend veeg je het rooster gemakkelijk schoon. Driehoek Natuurlijk!
Wanneer je een houten snijplank gebruikt kunnen zich in diepe krassen en sneden ziektekiemen ophopen. Toch heeft onderzoek aangetoond dat hout bepaalde antibacteriële eigenschappen heeft waardoor die ziektekiemen minder kans hebben dan in kunststof. Gebruik dan wel een snijplank van hardhout in plaats van een goedkopere zachtere variant.
En vergeet vooral niet de snijplank goed te reinigen! Gebruik heet water met soda. Smeer een houten snijplank af en toe in met olie om kromtrekken te voorkomen.
Bijkomend voordeel van hout boven kunststof: hout snijdt lekkerder en je messen blijven langer scherp!
Het is belangrijk om van tijd tot tijd de koelkast schoon te maken. De koelkast is uiteraard bedoeld om de kwaliteit van de producten goed te houden, maar wanneer je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt is dat een stuk minder effectief. Overigens hoef je dat ‘vuil’ niet te zien. Bacteriën en ziektekiemen e.d. zijn onzichtbaar, helaas.
Gebruik een heet soda-sopje (Een halve emmer met drie à vier eetlepels soda). Eventueel: napoetsen met schoonmaakazijn. Laten drogen met de deur open en pas daarna de levensmiddelen terugzetten. We raden aan om minstens één keer per zes maanden de koelkast op deze manier schoon te maken.
Het condensafvoergaatje onder in de koelkast (waar schimmel en vuil zich kunnen ophopen) kan je schoonmaken met een satéprikker of breinaald met een doekje eromheen en in water opgeloste soda.
Het is ook raadzaam om verschillende soorten voedingsmiddelen apart van elkaar te bewaren in afsluitbare bewaardozen. Dus vleeswaren bij vleeswaren, kaas bij kaas, etc. Maak ook deze dozen regelmatig schoon.
Kan je niet meer zien of het korstje op de puree al goudbruin is, omdat door die bruine ovenruit alles goudbruin lijkt? Maak dan een papje van soda en water. Het moet de consistentie van yoghurt hebben. Smeer de ruit er mee in. Laat de klep open en laat het papje een dag zitten totdat het is uitgehard. Schraap de ruit schoon. Naspoelen met water.
Als een kind, huisdier of wie dan ook een ongelukje begaan heeft is het zaak om er snel bij te zijn. Het kan een hardnekkige vlek opleveren en huisdieren hebben nogal eens de neiging om hetzelfde plekje meer dan eens te bevuilen (dit gebeurt minder snel wanneer de geur zo goed mogelijk verwijderd wordt). Strooi soda op de vlek, en wees hierbij niet te zuinig. Om de soda op z’n plaats te houden kan je het evt. afdekken, bijvoorbeeld met een omgekeerd (diep) bord. Zuig het op als het droog is, na ongeveer 12 – 16 uur.
Sommige mensen gooien vóór de soda nog (schoonmaak) azijn op de vlek, maar alleen soda is al heel erg effectief!
Wanneer de vaat minder schoon wordt dan gebruikelijk, is de kans groot dat de gaatjes in de sproei-armen van de vaatwasser gedeeltelijk verstopt zijn. De sproei-armen moeten uit de vaatwasser gehaald worden om handmatig te worden schoongemaakt. De gaatjes zijn klein, een tandenstoker is handig om de verstoppingen te verwijderen. Plaats de sproei-armen terug en controleer of ze goed kunnen draaien. Doe vervolgens wat soda (3 à 4 eetlepels) in de vaatwasser en laat de vaatwasser (leeg) draaien op zo hoog mogelijke temperatuur.
Wanneer je het punt bereikt hebt dat je de loodgieter moet bellen is dat meestal slecht nieuws (ook met het oog op de financiële huishouding). Gelukkig kunnen we een verstopte afvoer eenvoudig voorkomen: Giet ’s avonds een flinke schep soda met kokend water door de gootsteen en gebruik ‘m niet tot de volgende ochtend. Daarna wel even goed laten doorlopen!
Dat hoeft niet dagelijks; met één keer per maand hou je de loodgieter al buiten de deur!
Om te zorgen dat de wasmachine optimaal functioneert is het raadzaam om de wasmachine 1 à 2 keer per maand schoon te maken. Doe wat soda in het wasmiddelenbakje en een schep in de trommel en laat de wasmachine leeg draaien, op 90 graden. Dat zorgt ervoor dat alle leidingen in de wasmachine gereinigd worden en dat er geen muffe geur meer uit de wasmachine komt.
Als zilver zwart geworden is dan kan je het met Driehoek soda eenvoudig weer laten schitteren. Leg in een plastic bak wat aluminium folie. Daarop het zilver en wat schepjes soda. Doe er heet water overheen en laat het een paar minuten staan. Haal het zilver eruit. Het zal niet meer zwart zijn. Spoel het goed af en maak het droog.
Tip van: Arja
Hardnekkige zweetlucht in kleding wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën. Wanneer zweetlucht niet meer uit (sport)kleding gaat overleven die bacteriën blijkbaar de wasmachine, zodat ze de drager van het kledingstuk blijvend kunnen lastig vallen. De oplossing is simpel: Laat de kleding vóór de normale wasbeurt weken in een sodabad (2 à 4 eetlepels in een emmer). Witte kleding een nacht, gekleurde kleding niet langer dan een uur. Dood aan de melkzuurbacterie!
Strooi soda in de schoenen. Schud een beetje zodat het hele voetbed bedekt is met een laagje soda. Laat ze een nacht in een afgesloten zak staan. Gebruik evt. een kruimeldief of stofzuiger om de soda uit schoenen te verwijderen. Ruik aan de schoenen en geniet van de frisse geur!