Schoonmaaktips over alles in de keuken:
Een fornuis bestaat uit verschillende onderdelen, gemaakt van verschillende materialen, die ook op verschillende manieren moeten worden schoongemaakt.
Gietijzeren pannendragers zijn vaak er vet; laat ze 30 minuten in kokend water met een schep soda. Gooi meteen de knoppen van het fornuis in hetzelfde bad. Boen de pannendragers daarna schoon met een schuursponsje en droog ze goed af om roesten tegen te gaan.
De gaspitten (ringen van gasbranders en branderdeksels) zijn vaak van aluminium. Gebruik nooit soda voor aluminium! Geef die hun eigen badje, met kokend water met groene zeep of met afwasmiddel. Boen ze daarna schoon met een schuursponsje. Doe de gaspitten niet in de afwasmachine, daar worden ze dof van.
Altijd lekker: het barbecueseizoen! Alleen dat rooster, hoe krijg je dat schoon elke keer. En al die chemische troep op zo’n rooster waar ik later mijn eten op leg?
Driehoek weet raad! Maak een badje met warm water, strooi daar flink wat Driehoek Kristal Soda in en laat even een nachtje staan. De volgende ochtend veeg je het rooster gemakkelijk schoon. Driehoek Natuurlijk!
Aanslag of etensresten in de magnetron? Gemak dient de mens, dus als je voor die magnetronmaaltijd gaat heb je geen zin om daarna nog schoon te maken. Toch moet ook dit onderdeel van de keuken er zo nu en dan aan geloven. Smeer de magnetron in met groene zeep en laat het 24 uur intrekken. Daarna is de aanslag gemakkelijk te verwijderen.
Tip van Paula